Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

Çalışmanın amacı: Düşük fonksiyonlu memeler, tipik olarak hormonal geri bildirimi düzenleyen daha yüksek beyin merkezlerinin bir disfonksiyonu olarak değerlendirilir ve koku bilgisinin anne vücudunda süt salınımı için bir tetikleyici olduğu ileri sürülmüştür. Bununla birlikte, koku bozukluklarının ve/veya koku duyusunun azalmış koku uyarısı nedeniyle ortaya çıkan meme bezi atrofisi ile sonuçlanabileceğine dair esaslı bir çalışma yoktur. Literatürdeki bu boşluğu doldurmak üzere, koku soğanı harabiyeti (OBL) yapılmış bir hayvan modelinde meme bezlerinin histolojik özelliklerini inceledik.

Materyal ve Yöntem: Bu çalışma 22 rat kullanılarak yürütüldü. Altı, sekiz ve altısı sırasıyla kontrol, SHAM(taklit) ve OBL grubu olarak kullanıldı. 10 hafta sonra, hayvanların beyni çıkarıldı. Koku soğanları ve meme bezleri Hematoksilen-eozin ve tunel boyası ile boyandı. Kesitler koku soğanındaki hacim kaybı, toplam meme folikül hacmi (TBFV) ve her metreküpteki Meissner cisimciklerini değerlendirmek üzere stereolojik olarak incelendi ve bu ölçümler bir diğeriyle istatistiksel olarak kıyaslandı.

Bulgular: Çalışma grubunda hem olfaktor soğan hacim kaybı ve hem de meme bezi atrofisi tesbit edildi. Ortalama TBFV ve OB hacimleri: kontrol grubunda (Grup I) (296 ± 89) ×106 μm3/cm3 ve 4.43 ± 0.98mm3; SHAM grubunda (Grup II) (264 ± 63) × 106 μm3/cm3 ve 3.86 ± 0.81 mm3; OBL grubunda (Grup III) ise (194 ± 52) × 106 μm3/cm3 ve 1.52±0.36mm3 olarak ölçüldü. OBL yapılan hayvanların meme bezleri ve koku soğanlarında apoptotik (hücre ölümü) yıkımla beraber TBFV nin önemli oranda azaldığı görüldü (p < 0.001).

Sonuç: OBL yapılmış hayvanlarda süt salgısının azalması, koku kaybının sonucunda meme bezlerinin harabiyetine atfedilebilir görünmektedir.


İletişim adresine yazarak tam metin talebinde bulunabilirsiniz