Amaç: Majör Depresif Bozukluğu olan Psikotik özellikler görülen ve Olanzapin kullanımından ötürü nötropeni gelişen 79 yaşında bir erkek hasta sunulmaktadır.
Yöntem: 7 yıldır tekrarlayan depresif bozukluğu olan hastada dört atak görülmüş ve sonuncusu olanzapin-moklobemid kombinasyonu ile başarı bir biçimde tedavi edilmiştir. Hasta bir yıl önce koroner bypass ameliyatı olmuş ve düzenli olarak Asetilsalisilik Asit, Gingko Ekstreleri ve Metoprolol Suksinat kullanmaya başlamıştır. 2007 yılında, hasta yeni bir majör depresif epizottan ötürü psikoz belirtileri ile hastaneye yatırılmış ve 50 mg/gün sertralin ve 5 mg/gün olanzapin ile tedavi uygulanmıştır. Olanzapin 4 gün içerisinde 10 mg/güne kadar çıkarılmıştır. Tedavinin birinci ve üçüncü günlerinde, rutin hematolojik ve biyokimyasal laboratuvar inceleme sonuçları normal aralıklarda bulunmuştur.
Sonuç: Tedavinin üçüncü gününde hastada nötropeni tespit edilmiştir. Literatür taramasında nötropeniye neden olan en önemli etkenin Olanzapin olduğu görülmüş ve bu tedavi derhal durdurularak tedavi diğer ilaçlarla sürdürülmüştür. Herhangi bir enfeksiyona dair herhangi bir klinik belirti görülmemiş ve Olanzapinin kullanımının bırakılmasının ardından kan hücresi sayımları dört gün sonra normal aralığına dönmüştür.
Sonuç: Olanzapin psikoz ve bipolar bozuklukların tedavisinde kullanılan bir ilaç olup olanzapinin tetiklediği lökositopeni nadiren rapor edilmiştir (1,2) Olanzapin ile birlikte birkaç ilacın yaşlı bir hastaya verilmesi burada dikkat çekicidir (3). Olanzapinin hematolojik etkileri halen yeterince açık ve net değildir ve ilaç etkileşimlerinin etkileri ile farmakokinetik ve farmakodinamiklerde yaşla ilgili değişiklikler de dikkate alınmalıdır (3,4).