Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

ÖZET
Kişilerarası İlişkiler Psikoterapisi (IPT) eğitimleri Türkiye'de 2012 yılında başlamıştır. O zamandan beri 641  profesyonel farklı ortamlarda eğitim aldı. Ulusal kongrelerde 9 A seviye eğitim (2 günlük tanıtım kursu), 5  modüler eğitim (8 günlük ileri eğitim) ve çeşitli sempozyumlar ve daha kısa eğitimler verilmiştir. Eğitimler  birçok farklı coğrafi bölgede gerçekleştirilmiş ve çok disiplinli olmuştur.
Eğitilen 641 profesyonelden % 62,5'i psikiyatrist,% 23,4'ü psikolog, % 3,7’si çocuk ve ergen psikiyatristi, %  6,2’si hemşire, % 0,7’si sosyal hizmet uzmanı ve % 0,7’si ebelik bölümlerindendi. (% 2,8 diğer çeşitli meslek gruplarındandı).
Bu çalışma, 2012'den beri eğitim görmüş profesyonellerin KİPT uygulamalarını değerlendirmek için  uygulanan 12 soruluk bir araştırmanın sonuçlarını sunmaktadır. 641 profesyonelin tamamı izlendi ve anket  gönderildi. 97 yanıt alındı.
Ankete katılanların cinsiyet dağılımı % 73,2 kadın ve % 26,8 erkek olup ortalama yaş 34'tür (SS; 7,87).  Bunların %50,5'i tıp doktoru. (asistan hekimler veya uzmanlar), % 28,9'u yüksek lisans öğrencisi, % 16,5'i  doktora yapıyor ve %5,2'si lisans öğrencisiydi.
Son yedi yılda, eğitime olan talep giderek artmıştır. Ankete katılanların% 45,4'ü 2019 yılında eğitim almıştır  ve modüler eğitimi tamamlayan katılımcıların oranı% 62,9'dur ve bu da bu grubun ankete katılma  motivasyonunu vurgulamaktadır.  
Profesyonellerin uygulamaları ile ilgili olarak, % 74,2'si KİPT dokunuşunu kullandığını beyan ederken,%  24,7’sinin  daha yapısal bir KİPT tekniği kullandığı ve % 24,7'sinin diğer terapötik yaklaşımlarla birlikte KİPT’i kullandıkları belirtmiştir. Katılımcılar KİPT’i en sık depresyon (% 52,8) ve anksiyete bozukluklarında (% 20,7) kullandıklarını beyan etmişlerdir.
 
Problemli alanların ilişkisiyle ilgili açık uçlu bir soru içerik analizine konu edilmiş, buna göre en ilgili problem alanlarının çatışma (45.5 %), rol geçişleri (26,7 %) ve keder ve kayıp (24,7%) olduğu belirtilmiştir. KİPTin diğer terapötik tekniklerden algılanan farkı hakkındaki soruyla ilgili nitel tematik analiz, nezaket temalarını ve terapötik ilişki, kişilerarası ve duygusal odaklanma, uygulanabilirlik ve etkililikte paylaşılan anlamları ortaya çıkarmıştır.KİPT eğitimleri için profesyonellerin motivasyonu ile ilgili soru farklı bir dizi temayı ortaya çıkardı: terapinin duygusal odağı, kişilerarası ilişkilere verilen önem, “tekniğin günlük yaşamlarımıza ve kültürümüze uygunluğu” ve hastalar için belirgin faydaları.
Türkiye’de KİPT eğitimleri devam etmektedir ve günümüzde sayıları giderek artan ruh sağlığı uzmanı KİPT kullanmaktadır. Bu araştırmanın KİPT’in yaygınlaştırılması ve eğitimlerin etkisi konusunda umut verici olduğu düşünülebilir. Yaygınlaştırma ilerledikçe daha kesin bir tablo elde etmek için Türkiye'de KİPT kullanımının geliştirilmesi ve değerlendirilmesine yönelik daha fazla çalışma yapılması planlanmaktadır.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız