Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

Amaç – Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan bireylerin depreme hazırlıklılık düzeyini ölçmek ve karşılaştırmak, önceki deprem tecrübelerinin depreme hazırlıklı olmaları üzerinde etkisi olup olmadığını değerlendirmek ve hazırlıklılık düzeyinin belirlenmesinde rol oynayabilecek kültürel faktörleri tartışmaktır.
Tasarım/metodoloji/yaklaşım – Çalışma için üç yer belirlendi. Aşkale ve Erciş ilçelerinde daha önce büyük bir deprem yaşanmıştı, Erzurum Şehir Merkezinde henüz büyük bir deprem yaşanmadı. Çalışmada toplam 174 katılımcı yer aldı. Deprem hazırlığı, Spittal ve diğerleri tarafından hazırlanan (2006) Wellington Depreme Hazırlıklılık Ölçeği’nin Türkçe versiyonu kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular – Bulgular, yaşam yeri, geçmiş deprem tecrübesi ve hazırlık arasında dikkate değer bir ilişki olduğunu gösterdi. Geçmiş deprem tecrübesi olanlar, deprem tecrübesi olmayanlara göre daha hazırlıklıydı. Ev sahipleri, ev sahibi olmayanlara göre depreme hazırlık için daha fazla adım atmıştı. Evli bireylerin hazırlık puanları, bekar veya dul olanlardan daha yüksekti. Büyük bir deprem yaşamış ve hiç deprem tecrübesi olmayan katılımcılar tarafından hazırlanan hazırlıklılık düzeylerinin genel algısı karşılaştırıldığında, Erciş ve Aşkale sakinlerinin Erzurum’da yaşayanlara göre bir deprem için önemli oranda daha hazır oldukları görüldü. Ev sahipliği ve geçmiş deprem tecrübesi, hazırlık öngörücüleri olarak saptandı. Orjinallik/değer – Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi, kitlesel yıkımla sonuçlanan birçok deprem yaşamış olsa da, bu bölgede yaşayan bireylerin olası bir deprem için hazır ve hazırlıklı olup olmadığı konusu yeterince araştırılmamıştır.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız