Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

Giriş: Premenstr el sendrom özellikle genç erişkinlerde sık gör len ve işlevsellik kaybına neden olabilen önemli bir mizaç bozukluğudur. Biz bu çalışmada tıp fak ltesi öğrencilerinde adet öncesinde meydana gelen davranışsal, duygusal ve fiziksel değişiklik şiddetinin ve dismenorenin işlevselliğe ve özellikle de okul işlevselliğine olan etkisini kesitsel olarak değerlendirmeyi amaçladık.

Yöntem: Bu çalışma Erzurum Atat rk Üniversitesi Tıp fak ltesinin okumakta olan b t n sınıflardaki toplam 584 kız öğrenci arasından t m sınıflardan eşit sayıda olacak şekilde rastgele seçilmiş 236 öğrenci ile y r t ld . Katılımcılar premenstr el değerlendirme formu ve sosyodemografik özellikleri, adet döneminin özelliklerini, diyet ve egzersiz alışkanlıklarını ve işlevselliği değerlendiren çalışmamız için hazırlanmış bir form ile değerlendirildi.

Sonuçlar: Katılımcıların %32.2 sinde (n=76) premenstruel belirti yoktu, %41.9 (n=99) hafif d zeyde, %20.3 (n=48) orta derecede ve %5.5 (n=13) ağır premenstr el belirtilere

sahipti. Karbonhidrat içeriği y ksek, abur cubur niteliğinde yiyecek t ketimi y ksek premenstr el belirti skorlarıyla ilişkiliydi (x=18.475, p=0.030). Katılımcıların %67’sinde dismenore vardı ve dismenore şiddetli premenstr el belirtilerle ve d ş k okul performansı ile anlamlı bir ilişkiye sahipti (x=14.471, p=0.002).

Tartışma: Premenstr el dönemdeki davranışsal, duygusal ve fiziksel değişiklikler özellikle de ağrılı adet görme hem devamlılık hem de sınav performansı ile değerlendirilen okul performansını olumsuz etkilemektedir. Ağrı kontrol ve diyet önerileri, özellikle de abur cubur niteliğindeki y ksek karbonhidrat içerikli, paketli gıda t ketimini azaltılması

tedavide önemli yer tutabilir.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız