Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

ARKA PLAN: Akut hidrosefali (72 saat içinde ventriküler genişleme), anevrizmal subaraknoid kanamalı (SAK) hastalarda sık görülen bir komplikasyondur. Serebraspinal sıvı (BOS) salgısı SAK’nın erken evrelerinde artabilir, ancak bu kesin olarak kanıtlanmamıştır. Bu çalışmada muhtemel ilişkiyi araştırmak üzere, SAK’nın erken ve geç evrelerinde koroid pleksusun (KP) histolojik özelliklerini inceledik.
YÖNTEM: Bu çalışma, kontrol grubunda 5 tavşan, sham (taklit) grubunda 5 tavşan ve SAK grubunda 10 tavşan olmak üzere 20 tavşan üzerinde gerçekleştirildi. SAK grubunda, hayvanların beşi 2 gün sisternal kan enjeksiyonu sonrasında kesildi ve diğer beş hayvan 14 gün enjeksiyon sonrasında kesildi. Lateral ventriküllerin KP’si, beyinlerin lateral ventriküllerin temporal boynuzları seviyesinde koronal kesitlerden elde edildi. SAK ile ilgili hasar için kesitler, hematoksilin ve eozin ve Masson trikrom ile boyandı ve su dolu vezikülleri ayırt etmek için stereolojik olarak incelendi; veziküller sayıldı. Kesitler istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
BULGULAR: SAK sonrasında başlangıçta kesilen grup (grup III) ile sonradan kesilen grubun (grup IV) ortalama su dolu vezikül sayıları farklıydı. Ortalama su dolu vezikül sayısı, kontrol grubunda 2,80 (± 0,05), sham grubunda 2,76 (± 0,02), erken kesilen grupta (grup III) 14,68 (± 0,06) ve geç kesilen grupta (grup IV) 4,78 (± 0,13) idi. KP’nin sıvı dolu veziküllerinin toplam sayısı da stereolojik olarak değerlendirildi; toplam sayılar Grup I’de 840 (± 16), grup II’de 828 (± 7), grup III’te 4404 (± 19) ve grup IV’te 1434 (± 41) bulundu. Su dolu veziküllerin sayıları SAK’ın erken evrelerinde önemli oranda yüksekti (P <0,05).
SONUÇ: Anevrizma rüptürü ile birlikte SAK’da, yüksek BOS salınımının erken evrede kanama nedeniyle tetiklendiği görülmektedir, ancak geç evrede KP dejenerasyonu nedeniyle bu mümkün değildir. Kanama erken evresinde, BOS salınımı, irritant reseptör glossofaringeal ve vagal sinir uçları tarafından stimüle edilebilir, bu da sağlıklı KP epitelini ve arterleri innerve eder. Bulgularımız nedensel olarak kabul edilebilir. Aynı şekilde BOS tıkanmasının kendiliğinden hidrosefaliye yol açması da olasıdır ve morfolojik değişiklikler hastalığın gidişinde daha sonra ortaya çıkan sekellerdir. Bu çalışma, KP’nin su dolu veziküllerini SAK sonrası akut hidrosefali gelişiminde nedensel bir faktör olarak gösteren ilk çalışmadır.


İletişim adresine yazarak tam metin talebinde bulunabilirsiniz