Amaç: İkinci kuşak antipsikotiklere bağlı kilo alımı diyabete ve metabolik sendroma neden olabilen önemli bir problemdir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda antipsikotiklere bağlı kilo alımında genetik etkenlerin rol oynayabileceği belirtilmektedir. Biz bu çalışmada IRS-1 Glyp972Arg gen polimorfizmi ile olanzapine bağlı kilo alımı arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık.
Yöntem: Çalışmaya DSM-IV’e göre şizofreni tanısı konmuş 95 hasta alındı. Hastaların kilosu ve vücut kitle indeksi ve kan glikoz düzeyi çalışmanın başlangıcında ve altı haftalık olanzapin kullanımı sonrasında ölçüldü. Hastalardan alınan kan örnekleri ile genetik analiz yapıldı. Veriler tanımlayıcı yöntemlerle değerlendirildi ve iki grup arasındaki fark Mann-Whitney-U testi ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Hastaların 84’ü Glisin/Glisin polimorfizmine sahipken, 11’i Glisin/Arjinin polimorfizmine sahipti. Çalışma sonunda Glisin/Glisin polimorfizmine sahip hastalar daha çok kilo almış olmalarına karşın, kilo değişiklikleri ve vücut kitle indeksinde olan değişiklikler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Sonuçlarımız IRS-1 Gly972Arg polimorfizmi ile olanzapine bağlı kilo alımı arasında bir ilişki bulunmadığını göstermiştir. Ancak diğer IRS genotiplerinin antipsikotiklere bağlı vücut kilo değişikliğiyle ilişkisinin araştırılması antipsikotiklere bağlı kilo alımının düzeneklerini anlamamıza yardımcı olabilir.