Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

Psikiyatrik hastalıklarda hareket bozuklukları sıklıkla görülür. Zaman zaman bunlar bir nörolojik hastalığın belirtisi olabilir ve ayırıcı tanıda akılda olmalıdır. Bu yazıda hareket bozukluğu olan bir olguyu sunmaktayız; 46 yaşında, kadın hasta. 6 yıldan beri öfke, şüphecilik ve huzursuzluk öyküsü mevcut. Geçmişte sosyal ortamlardan kaçınan hasta, 6 ay önce daha içe kapanık olmuş ve yakınlarına büyü yapıldığına inanmaya başlamış. Daha önce psikiyatrik başvurusu olmayan hasta yakınları tarafından psikiyatri acil polikliniğine fiziksel şiddet uygulama, sürekli dua etme, gün boyunca ya ayakta durma yada sürekli oturma ve öldürüleceğine inanma şikayetleriyle getirilmişti.

Ruhsal Durum muayenesinde; bilinci açıktı, sınırlı bir iletişimi vardı. Ayakta duruyordu ve psikomotor aktivite artışı ile sağa-sola dönüyordu. Kısa cevaplar veriyordu, konuşması disfazikti ve duygulanımı kısıtlıydı. Savunmacı bir tutum sergiliyordu. Herhangi bir sanrı yada varsanı tariflemedi. Yargılaması yerindeydi ve içgörüsü ve soyut düşüncesi yetersizdi. Saçlarını geriye tarar gibi periyodik kol hareketleri yapıyordu ve bacaklarından başlayan ve vücudunun üst kısmına yayılan atma /sıçrama hareketleri baskın haldeydi ve bu durum adım atmasını zorlaştırıyordu. Aile hikayesinde, babasında da bir hareket bozukluğu olduğu ve halasının da bizim hastamızda olduğu gibi mimiksel anormalliklerin olduğu bir psikiyatrik durumu olduğu öğrenildi. Muhtemel Huntigton Hastalığı (HD) düşünülerek nörolojiden konsültasyon istendi. Nörolojik muayenesinde, özellikle düz bir çizgi üzerinde yürümeye çalışırken başlayan sarsıntılı yürüme sırasında ağzında dilini tutma güçlüğünün belirgin olduğu tüm vücudunu etkileyen anormal hareketler tesbit edildi. Derin tendon refleksleri normoaktifti ancak diğer muayeneleri hasta ile işbirliği kurulamadığı için yapılamadı. Muhtemel HD ihtimali nedeniyle CAG trinucleotid tekrarını değerlendirmek üzere genetik olarak incelendi ve test sonucu tanıyı doğruladı. Hastaya HD ve Genel Tıbbi Duruma Bağlı Psikoz şeklinde tanı konuldu. Hastanın ailesine de HD yönünden genetik inceleme yaptırmaları yönünde bilgi verildi. Huntington Hastalığı, George Huntington tarafından tanımlanan, otozomal dominat geçişli, ölümcül nörodejeneratif (sinir harabiyetine yol açan) bir bozukluktur. Nöropsikiyatrik belirtilerin zaman zaman en erken ve çoğu kez de en yıkıcı özelliği olduğu HD, istemsiz koreiform hareketlerin ilerleyici bir şekilde gelişmesiyle karakterize bir hastalıktır. Çoğu kez motor belirtilerden önce ortaya çıkan bir dizi psikiyatrik belirti Huntington Hastalığında oldukça yaygındır. Huntington Hastalığında sık görülen psikiyatrik sendromlar olan depresyon, apati, mani,ve bilişsel değişiklikler, genellikle serebral korteks ve subkortikal limbik sistemin tutulumu nedeniyledir.

Bu olgu sunumunun amacı, psikotik belirtisi olan HD hastalarında manyerizm olarak değerlendirilerek gözden kaçabilecek hareket bozukluğuna dikkat çekmektir. Psikiyatrik belirtilere eşlik eden tekrarlayıcı nitelikteki davranışlar istemli gibi görünse bile, ayırıcı tanı ve tedavi planında HD mutlaka düşünülmelidir.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız