Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

Amaç: Nörobilişsel testler kullanarak majör depresif bozuklukta (MDB) majör bilişsel alanları, sağlıklı bir kontrol grubuyla karşılaştırmalı olarak değerlendirdik. Majör depresyonlu hastalarda beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BKNF) serum düzeylerinin daha düşük oluşunun, daha düşük nörobilişsel performans ile ilişkili olacağı ve bu ilişkilerin sağlıklı kontrollerde de gösterileceği hipotezini kurduk.
Yöntem: Bu çalışmada, İz Sürme Testi (İST), Stroop Renk Kelime Bozucu Etki Testi-TBAG Formu (SRKBET), Wisconsin Kart Eşleme Testi (WKET), Dikkat Değişkenleri Testi (DDT), İşitsel Sessiz Harf Trigram Testi (İSHTT), Wechsler Bellek Ölçeğinin (SMT) Sayı Menzili alt testi, Rey İşitsel Sözel Öğrenme Testi (RİSÖT) ve Kontrollü Sözel Kelime Çağrışım Testi (KSKÇT) kullanılarak yönetici işlevleri, dikkati sürdürme ve odaklanma, bellek işlevleri ve sözel akıcılık değerlendirildi.
Bulgular: MDB grubu kontrol grubuna göre Bilişsel işlevlerde önemli oranda daha düşük bir performans gösterdi; BKNF seviyeleri de kontrol grubuna göre daha düşüktü. Bununla birlikte, İST-Bölüm B dışında bilişsel performanslar ile BKNF seviyeleri arasında bir korelasyon yoktu.
Sonuç: Depresyonda nörobilişsel değerlendirmenin ve ilgili biyolojik belirteçlerin önemi giderek daha çok anlaşılmaktadır. BKNF düzeylerinin moleküler analizleri ile nörobilişsel işlevleri değerlendiren daha büyük örnekleme sahip gelecek çalışmalar, depresyonda nörobilişsel defisitleri öngörmek ve izlemek için yeni bir belirteç ortaya çıkarabilir.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız