Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

Amaç: Bu araştırmada serum nitrik oksit (NO) ve asimetrik dimetilerjin (ADMA) düzeylerinin majör depresif bozukluğu olan hastaların bilişsel işlevlerle ilişkisi araştırılmıştır.

Yöntem: DSM-IV kriterlerine göre majör depresif bozukluk (MDD) tanısı konmuş ve Beck Depresyon Ölçeğinden en az 17 puan almış olan 41 hasta araştırmaya dahil edilmiştir. Benzer yaş, cinsiyet, sigara kullanım alışkanlığı ve eğitim düzeylerine sahip sağlıklı bir kontrol grubu oluşturulmuştur. NO ve ADMA düzeyleri ile kavrama fonksiyonu arasındaki korelasyon her iki grupta da değerlendirilmiştir.

Bulgular: Nöropsikolojik test bataryası (Rey Sözlü Öğrenme ve Bellek Testi, İşitsel Ünsüz Trigram Testi, Rakam Sıra Testi, Winsconsin Kart Sıralama Testi, Sürekli Performans Görevi (TOVA) ve Stroop Testi) skorları sağlıklı bireylerle karşılaştırıldığında majör depresif bozukluğu olan hastalarda daha kötüydü. Hasta ve kontrol grupları arasında serum NO (p=0.21) ve ADMA (p=0.60) açısından herhangi bir önemli farklılığa rastlanmamıştır. Serum NO düzeyleri TOVA test hata skorları (Komisyon hataları r=0.20, p=0.001) ve Stroop test zaman skorları (r=0.21, p=0.04) ile korelasyon halinde iken serum ADMA düzeyleri TOVA test hata skorları (İhmal hataları r=-0.12, p=0.0001, Komisyon hataları r=-0.06, p=0.04) ile negatif bir korelasyon vardır. Bu sonuçlara göre, majör depresif bozukluğu olan hastaların öğrenme, hafıza, dikkat, sözlü ifade ve yürütücü işlevler gibi kavrama fonksiyonlarında yetersizlik görülmüştür.

Sonuç: Metabolik hasarlar özellikle de frontal kortekste ve hipotalamustaki NO metabolizması ile ilgili olanlar, psikomotor gerilik yada motivasyon kaybı gibi belirtileri açıklayabilir.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız