Herpes ensefaliti (beyin iltihabı) ile psikotik belirtiler ve bilişsel bozukluk daha önceden rapor edilmiştir. Burada akut beyin iltihabı ve beyin iltihabı sonrasında deliryum, psikoz ve depresif bozukluklar görülen bir herpes beyin iltihabı vakasını rapor edeceğiz.
Mikrobiyoloji laboratuarında PCR ile Herpes ensefaliti tanısı konulup hastaneye yatırılan 27 yaşında bir erkek hastada MRI incelemesi sonucunda iki yönlü temporal loblarda yüksek sinyalli alanlar görülmüştür. Akut beyin iltihabı esnasında deliryum semptomları göstermiş ve bu yüzden herpes tedavisine düşük dozda Haloperidol eklenmiştir. Deliryum semptomları birkaç gün içerisinde ortadan kaybolmuştur. Taburcu olduktan 2 ay sonra hasta sinirlilik ve hipomnezi şikayetleri ile ayakta tedavi için psikiyatri kliniğine başvurmuştur. Psikiyatrik muayenede; hezeyanlar, halüsinasyonlar, saldırganlık, düzensiz davranışlar görülmüş ve tekrarlanan MRI incelenmesinde beyin iltihabına ek olarak iki yönlü temporal loblarda postensefalitik lezyonlar ve sol hipokampusta apse oluşumu görülmüştür. Nöropsikiyatrik muayenede; sözel eylemsel bellekte, görsel algısal fonksiyonlarda yetersizlik ve oryantasyon bozukluğu tespit edilmiştir. Olanzapin verilmeye başlanmış ve 20 mg/güne kadar çıkarılmıştır. Hastanın psikoz semptomları ortadan kalkmış ancak birkaç ay sonra depresif duygular özellikle de yetersizlik duygusu ortaya çıkmıştır. Olanzapin kademeli olarak azaltılmış; bununla eş zamanlı olarak Sertralin başlatılarak 150 mg/güne kadar çıkarılmıştır. Daha sonraki MRI incelemelerinde apse oluşumlarının sayı ve boyutlarında azalmalar olduğu görülmüştür. Bir yılın sonunda, depresif semptomların ve bilişsel bozuklukların kısmi düzelme olmakla birlikte devam etmiştir.
İki yönlü temporal loblar ve hipokampus de dahil olmak üzere patolojik değişiklikler ve değişimler bu vakadaki semptomların ortaya çıkmasından ve çeşitliliğinin nedeni olabilir ve bu nedenle psikiyatrik bozukluklar ve farklı beyin bölgeleri arasındaki ilişkiye dikkat çekmektedir.