Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

GİRİŞ ve AMAÇ: Geçmiş çalışmalar, depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni hastalarında metabolik sendrom (MetS) prevalansının yüksek olduğunu ortaya koymuştur. C-Reaktif protein(CRP), literatürde
kardiyovasküler hastalığın(KVH) gelişimi için bağımsız risk faktörleri arasında yer almakla birlikte psikiyatrik bozukluklarda daha az araştırılmıştır. Bu çalışmanın amacı depresyon, bipolar bozukluk ve şizofreni hastalarında MetS’in hangi spesifik alt bileşenlerinin CRP düzeyleri ile ilişkili olduğunu saptamaktır.
YÖNTEM: Bu çalışmaya Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 15. Psikiyatri Kadın Kliniği’nde Ekim 2016-Ocak 2017 tarihlerinde yatan DSM-5 tanı kriterlerine göre depresyon (n=27; %23,5), bipolar bozukluk(n=45;%39,1) ve şizofreni(n=43;%37,4) tanılı 115 hasta dahil edilmiştir. Hastalarda boy (cm), kilo (kg), sistolik ve diastolik kan basıncı (mmHg) ölçülüp, C-Reaktif Protein,8-12 saat açlık sonrası kan alınarak glukoz, lipid paneli (kolesterol, LDL, HDL, trigliserid) çalışıldı. CRP immunoturbidimetrik yöntemle, glukoz ve lipid paneli ise enzimatik kolormetrik yöntemle çalışıldı.
BULGULAR: Çalışmaya alınan 115 hastanın ortalama yaşı:38,6±12; ortalama hastalık süresi:86,2±101,7 ay olarak hesaplandı. Hasta grupları karşılaştırıldığında MetS alt komponentlerinden sadece kilo(p=0,007) ve kolesterol(p=0,041) değerleri açısından hastalık grupları arasında anlamlı fark olduğu tespit edildi. Bu anlamlı farkın hangi iki grup arasında olduğuna bakıldığında bipolar ve depresyon hastalarında kolesterol değerleri arasında (p=0,041); bipolar ve şizofreni hastalarında da kilo değerleri arasında anlamlı fark olduğu (p=0,010) bulundu. Hastalara birlikte korelasyon analizi yapıldığında CRP değeri ile vücut kitle indeksi (VKİ)(+0,402), trigliserid(+0,309), HDL(-0,214) ve kilo(+0,400) değerleri arasında anlamlı korelasyon olduğu anlaşıldı. Gruplara ayrı ayrı bakıldığında depresyon hastalarında CRP ve MetS alt bileşenleri arasında korelasyon bulunmadığı; şizofrenilerde CRP ve trigliserid(+0,358) değeri arasında, bipolar hastalarda ise CRP ve VKİ(+0,456), trigliserid(+ 0,379), kilo(+0,460) değerleri arasında anlamlı korelasyon olduğu tespit edildi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yüksek CRP düzeylerinin psikiyatrik hastalarda özellikle de bipolar bozukluklu hastalarda MetS gelişimi için artmış risk ile ilişkili olduğu sonucuna varabiliriz. İnflamasyon, MetS›de aktive olan aterosklerotik komplikasyonlarda önemli bir rol oynamaktadır. MetS alt bileşenlerinin sayısındaki fazlalıkla inflamatuar ve metabolik belirteçlerin artışı arasında kuvvetli bir ilişki mevcuttur. Psikiyatrik hastalarda serum inflamatuvar parametrelerinin ölçümü metabolik ve kardiyovasküler olayların tahmini, saptanması ve yönetiminde faydalı olabilir.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız