Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

Amaç: Bu araştırmanın amacı Erzurum İlindeki 15-49 yaş aralığındaki kadınlarda adet öncesi sendrom (PMS) yaygınlığının belirlenmesidir.

Yöntem: Araştırmaya İl merkeziden bulunan 32 aile hekimliği bölgesinden, 113 aile hekimi doktor tarafından rastgele seçilen, yaşları 15 ile 49 arasında değişen 589 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. PMS yaygınlığı Adet Öncesi Değerlendirme Formu (PAF) ile belirlenmiştir. Form deneyimli bir psikiyatri doktoru tarafından yüz yüze yapılan mülakat sonrasında doldurulmuştur. Veri analizlerinde, örneklem K-ortalamalar kümesi analizi ile semptomların ağırlığına göre üç kümeye bölünmüştür. Örneklemin PAF’a göre ağır semptomları için kümeleme analizinde üçüncü grup PMS kriterlerini karşılamış ve bir risk grubu olarak ele alınmıştır.

Bulgular: Bu araştırmada, Kadınların %14,1’inde (n=83) ağır semptomlar görülmüş ve PMS- risk grupları için belirlenen kriterleri karşılamışken, %26,7’sinde ise PAF kümeleme analizine göre orta düzeyde semptomlara rastlanmıştır. PMS’in bekar ve eğitim düzeyi çok düşük kadınlarda, zihinsel bir rahatsızlık geçmişi olan kadınlarda ve zihinsel bir rahatsızlıkla ilgili tedavi gören kadınlarda daha yüksek olduğu görülmüştür. En yaygın görülen semptomlar azalan enerji yada çok çabuk yorulma (%77,8), ayaklarda yorgunluk (%75,7), sırt ağrıları olma eğilimi, eklem ve kas ağrıları yada tutulması (%68,4), gergin yada yorgun hissetme (%68,4), endişeli yada huzursuz hissetme (%66,9), karında aralıklı ağrı yada kramplardır (%66,0).

Sonuç: PMS semptomları 15–49 yaş aralığındaki kadınlarda yaygındır. Kadınlara PMS semptomları konusunda eğitim verilmeli, bu konudaki farkındalık arttırılmalı ve bununla başa çıkma yöntemleri konusunda tavsiyelerde bulunulmalıdır.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız