ÖZET
Amaç: Gebelik döneminde mirtazapin kullanımı hususunda literatür oldukça kısıtlı bilgiler sunmaktadır. Yalnızca SSGİ veya mirtazapin kullananlar, SSGİ-Mirtazapin kombinasyonu ile tedavi edilenler ve hiç bir ilaç kullanmayanlar olmak üzere gebelerden oluşan gruplarda hastalık yoğunluğu ve doğum sonuçları ilişkisi karşılaştırıldı.
Yöntem: Çalışma örnekleminde, SSGİ kullanan 40 kadın, mirtazapin kullanan 16 kadın, SSGİ-mirtazapin kombinasyonu ile tedavi edilen 18 kadın, psikiyatrik bozukluğa sahip olup ilaç kullanmayan; gebelik döneminde ilaç kullanmayı tercih etmeyen veya doktoruna danışmadan ilacı bırakan 23 kadın ve kontrol grubunda sağlıklı 23 kadın olmak üzere
toplamda 120 gebe bulunduruldu.
Bulgular: Yalnızca SSGİ veya mirtazapin kullananlar, SSGİ-mirtazapin kombinasyonu kullananlar, ilaç kullanmayan hastalar ve kontrol grupları arasında yeni doğan bakım ünitesinde kalma süresi, doğum haftası ve doğum ağırlığı bakımından herhangi bir farklılık elde edilmedi. Mirtazapin kullanan grup, yeni bir tanı alma olasılığı en yüksek olan grup olarak tespit edildi. Psikiyatrik bozuklukları daha şiddetli ve tekrarlama sıklığı daha fazla olan gebelerin çoğunluğunun SSGİ-mirtazapin kombinasyonu ile tedavi edildiği saptandı.
Sonuç: Doğum sonuçları göz önünde bulundurulduğunda gebelik döneminde SSGİ ve mirtazapin kullanımları arasında farklılık gözlenmedi. Benzer doğum sonuçları gebelik öncesinde psikiyatrik hastaların tedavisinde klinisyenlere SSGİ kullanımına daha güvenli bir alternatif olarak mirtazapin reçeteleme seçeneği sunabilir.