Amaçlar: Türkiye’de doğum sonrası depresyonla ilgili son derece az sayıda çalışma yapılmış olmakla birlikte, gebelik esnasındaki depresyonla ilgili halen sınırlı veri bulunmaktadır. Araştırmalar Türkiye’de doğum sonrası depresyonun yaygınlığının %14 ile %40 arasında olduğunu göstermektedir. Bu oran gebelik esnasında depresif semptomları inceleyen araştırmalarda %12 ile %36 arasında rapor edilmiştir. Bu araştırmada kadınlarda depresyon oranlarının diğer bölgelere göre daha yüksek olduğu rapor edilen Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildeki kadınların gebeliklerinin ilk üç ayında depresif bozuklukların yaygınlığının belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Yöntemler: Gebeliklerinin ilk üç ayında bulunan toplamda 463 kadın bu araştırma için rasgele seçilmiştir. Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği tarama amaçlı olarak katılımcılara uygulanmıştır. Hastalara DSM-IV (SCID) için Yapılandırılmış Klinik Görüşme ile klinik tanı konmuştur.
Bulgular: Bu araştırmada gebeliğin ilk üç ayında depresif bozuklukların yaygınlığı %16.8 olarak tespit edilmiştir. 463 katılımcıdan, 57’sinde (%12.3) majör depresif bozukluk, 7’sinde (1.5) çifte depresyon, 12’sinde (%2.6) minör depresif bozukluk ve 2’sinde (%0.4) distimi görülmüştür.
Sonuç: Gebelik esnasında depresyon yaygın olup gerek çocuk gerekse çocuk açısından ciddi bir sağlık sorunudur. Kadınların gebeliklerinin ilk üç ayında depresif bozukluklarla ilgili olarak değerlendirilmesi gebeliğin sonraki aşamalarında yada doğum sonrası dönemde ortaya çıkabilecek olumsuz sonuçları önlemeye yardımcı olacaktır.