Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

Arka plan ve amaçlar: Omurilik sıvısı (CSF) salgısı yaşamın erken dönmelerinde arttırılabilir olup henüz yeterince incelenmemiş olan keseciklerin besleyici ve soğutucu etkisi ile beynin soğutulmasını sağlayabileceği, böylece erken sinirsel harabiyeti ve beyin kabuğunun küçülmesini önleyebileceği hipotezi ortaya konmuştur. Erken koroid pleksus (CP) yaşlanması ile ilgili CP nin azalan su keseciklerinin sayısı ve erken CP dejenerasyonunda parietal korteks sinir dejenerasyonu/ atrofisi arasındaki ilişki araştırılmıştır.
Yöntem: Bu araştırma dört gruba ayrılmış olan 40 fare üzerinde yapılmış olup yeni doğan grubunda 8 fare (G-I), 1,8 yaş grubunda (G-II) on fare ve yaşlanan grupta 22 fare (G-III) ve üç yaş grubu erken kireçlenme görülen (G-IIIA; n=13) ve kireçlenme görülmeyen (GIII-B; n=9) olarak iki gruba ayrılmıştır. Her bir grubun parietal korteksleri ve CP’leri stereolojik-histopatalojik yöntemlerle analiz edilmiştir.
Bulgular: Parietal korteksin dejenere olmuş nöron yoğunluk ortalama değeri G-I için 3±1, G-II için 5±2, GIII-A için 2.853±834 ve GIII-B için 1.870±59’dur. Su keseciklerinin ortalama değerleri ile parietal korteksin nöron yoğunlukları arasındaki farklılıklar GII/GI (P<0.001); GII/GIII-A (p<0.0005); GII/GIII-B (p<0.0001) ve GIII-B/GIII-A (p<0.001) için istatistiksel olarak anlamlıdır.
Sonuç: CP’nin su keseciklerinin sayıları, orta yaşta zirveye ulaşmakta ve hayatın geç dönemlerinde CP’deki kireçlenme ile birlikte azalmaktadır. Azalmış CSF salgısı beynin kötü beslenmesine ve artan beyin sıcaklığından ötürü farelerde parietal atrofiye neden olmuştur.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız