Fener Kalamış Cad. Belvü Apt. No: 75
K: 1 D:2 Kadıköy / İstanbul / Türkiye
Yol Tarifi Alın!                     

AMAÇ: Disosiyatif kimlik bozukluğu (DKB), kişide yineleyici biçimde başka bir ya da birden fazla kişiliğin belirmesi, bu insanın yaşamına kısa ya da uzun süre egemen olması; bu kişilik ve kimliklerin birbirini tanımaması, birbirinden habersiz olması ve birbirinin yaptığı eylemleri tümden unutması şeklinde olan bir bozukluktur. DKB hastası hekime genellikle, bozukluğun temel özellikleri olan kimlik ya da bellek bozukluğundan yakınarak başvurmaz. Ancak, zaman içinde ortaya çıkan dolaylı ya da ikincil belirtiler, sendromlar, komplikasyonlar, kimi zaman ektanıdan kaynaklanan yakınmalar ya da acil durumlar yaratan akut krizler başvuruya neden olur. Tanıdaki bu zorluklar kliniğe farklı şekillerde başvuran hastalarda bu bozukluğu akla getirmenin önemini arttırmaktadır. Biz bu posterde akromegali tanısı bulunan ve disosiyatif semptomlarla başvuran, DKB tanısı koyduğumuz bir hastayı sunuyoruz.
OLGU: 37 yasında, evli, 1 çocuk annesi, ilkokul mezunukadın hasta. Akromegali tanısı olan hastanın 16 yıldır hidrokortizon 10 mg/gün ve levotiron 10mg/gün kullandığı, ilk psikiyatrik başvurusunun dayısının cenazesinde hatırlamadığı birkaç dakika süren bir bayılma sonrasında yakınları tarafından acile getirilmesi ile olduğu öğrenildi. Poliklinik izleminde haftada 2-3 defa olan, 3-4 dakika süren hatırlamadığı; kendisini camdan dışarıya atmaya kalkışma, sigara izmariti ve ocak ateşi ile kıyafetlerini yakma, yakınlarını bıçaklama gibi davranışların olduğu
ataklar tanımlandı. Hastaya DKB tanısı kondu.
TARTIŞMA: Yazında akromegali’ ye eşlik eden psikotik bozukluk, depresyon ve anksiyete bozuklukları ile izlenen hastalar bildirilmiştir. Bu hastalarda ortaya çıkan psikiyatrik bulgular ile akromegali net olarak ilişkilendirilememiş olsa da, izlemde var olan bulguların kullanılan hormon tedavilerinedeniyle alevlenebilme riski ve akromegalinin sebep olduğu sosyal hayattaki zorlukların hastalığın prognozunu etkilemesi nedeniyle akromegali önemli bir faktör olarak göz önünde tutulmalıdır. Bizim vakamızda da disosiyatif bulgular ile akromegali tanısı ve tedavisi eş zamanlı başlamamakla birlikte öyküde akromegali belirtilerinin yarattığı travmatik yaşantılar önemli yer tutmaktaydı.


Tam Metni görüntülemek için tıklayınız